Mezelurile de casă sunt deosebit de gustoase și de cele mai multe ori dispar de pe masă într-o clipită. În timpul creării de noi rețete și compoziții de arome, nu trebuie să uităm de alegerea unei metode adecvate de conservare a produselor din carne. Astfel, ne vom putea bucura de ele mai mult timp și vom asigura că consumul lor este sigur pentru sănătate. Una dintre aceste metode eficiente de conservare este utilizarea sării de nitrit. Care sunt cele mai mari beneficii ale utilizării sale
Ce este sarea de nitrit, cunoscută și sub numele de sare de sărare sau sare de nitrit? Nu este altceva decât un amestec de sare de bucătărie neiodată și nitrit de sodiu. Sarea de nitrit protejează carnea împotriva pierderii culorii naturale roșu-roz și, mai presus de toate, protejează produsele împotriva dezvoltării microorganismelor nedorite, în principal bacteriile botulinice. De asemenea, accelerează transformarea nitriților în oxid de azot, îmbunătățind culoarea produselor din carne. Este, de asemenea, un excelent stabilizator. Utilizarea sării de nitrit îți va permite și prelucrarea ulterioară a cărnii, de exemplu, în procesul de afumare, uscare și maturare.
O cantitate mai mare de sare de nitrit înseamnă posibilitatea de a pregăti carne și mezeluri delicioase pentru o perioadă mai lungă de timp sau în cantități mai mari - fără a fi nevoie să cumperi un alt pachet.
Mod de utilizare pentru pregătirea a 1 kg de carne:
Sărare umedă: în 1 L de apă rece adaugă 58-65 g de sare de nitrit, adaugă 4 g de zahăr și eventual condimentele preferate. Sărează carnea în saramură timp de 7-14 zile, în frigider.
Sărare uscată a cărnii în bucăți: freacă carnea cu 18-25 g de sare de nitrit și eventual cu condimentele preferate. Sărează în frigider timp de 3-7 zile, având în vedere că cele mai bune rezultate se obțin aplicând regula: 1 cm grosime a cărnii = 1 zi de sărare.
Sărare uscată a cărnii pentru cârnați: la 1 kg de carne tocată adaugă 13-17 g de sare de nitrit și condimentele preferate. Lasă amestecul pregătit timp de 1 zi în frigider.
Ingrediente: sare neiodată, agent antiaglomerant: E536, nitrit de sodiu (0,6%).