Pregătești carne de casă? Gustul, aspectul și durabilitatea lor sunt asigurate prin utilizarea salpetrului de potasiu.
Salpetrul de potasiu - pentru sărarea oricărui tip de carne. Salpetrul de potasiu este nitrat de potasiu (KNO₃) - o sare cristalină, incoloră (E 252) utilizată pentru sărarea cărnii prin metode tradiționale. Salpetrul de potasiu este, alături de sarea de bucătărie, unul dintre cele mai importante adaosuri utilizate la sărarea cărnii, garantând nu doar prelungirea durabilității, ci și păstrarea culorii roz a cărnii. Cum este posibil?
În prima etapă a sărării (imediat după adăugarea salpetrului, a sării de bucătărie și a condimentelor, ionii de nitrat proveniți din salpetru sunt reduși la nitriți sub influența enzimelor naturale conținute în carne (în cantitate nu mai mare decât conținutul de mioglobină).
În a doua etapă, ionii de nitrit reacționează cu mioglobina, proteina responsabilă pentru culoarea roz (dar instabilă) a cărnii. Produsul reacției este nitrozomioglobina cu o culoare roz stabilă.
Utilizarea salpetrului de potasiu în timpul pregătirii mezelurilor de casă garantează:
Mușchiuleț maturat – Rețetă pentru 1 kg
Ingrediente pentru saramură:
Pregătire:
Curăță mușchiulețele, pune-le în saramură și lasă-le timp de 24 de ore la temperatura camerei. Apoi mută-le în frigider pentru 5 zile. Scoate-le, usucă-le și presară-le cu un amestec de ierburi (usturoi sălbatic, paprika afumată, maghiran, cimbru). Uscă-le la temperatura camerei timp de 2-3 zile. Dacă dorești, afumă-le cu fum rece timp de 8 ore, apoi lasă-le să se matureze la o temperatură sub 20°C timp de 4 zile. Când mușchiulețele pierd aproximativ 30% din greutate, ambalează-le în vid și lasă-le cel puțin o lună.
Ingrediente: nitrat de potasiu, substanță antiaglomerantă: hidroxicarbonat de magneziu.
Atenție!
Dimensiuni ambalaj: