11,51 lei
9,23 lei
Cel mai mic preț din ultimele 30 de zile: 1,80 lei
9,23 RON/buc.
Vinometrul cu termometru este un dispozitiv esențial pentru determinarea rapidă și precisă a cantității de zahăr din mustul de vin sau mustul de bere. Vinometrul este un areometru calibrat în grade Balling (°Blg) - 1°Blg corespunde aproximativ la 10 g de zahăr în 1 L de suc (must). Datorită celor două scale, cu ajutorul său poți planifica și tăria vinului.
Eprubeta în care se face măsurarea este realizată din plastic, astfel încât, spre deosebire de omologii din sticlă, este rezistentă la spargere.
Pentru a facilita, pe scala sunt marcate cu diferite culori intervalele recomandate de concentrații inițiale și finale de zahăr în must și mustul de bere - astfel nu ai nevoie de calcule suplimentare sau tabele:
- zona bordo (22 - 25°Blg) - concentrație inițială, vin de desert (dulce)
- zona galbenă (15 - 22°Blg) - concentrație inițială, vin de masă (sec)
- zona chihlimbar (9 - 11°Blg) - concentrație inițială, bere
- zona verde (0 - 2°Blg) - concentrație finală bere
- zona roșie (-2 - 0°Blg) - concentrație finală, vin
Modul de utilizare al vinometrului este extrem de simplu. Este suficient să plasezi areometrul în eprubetă și să o umpli cu o cantitate de lichid astfel încât pluta să plutească liber. Rezultatul se citește de pe scala pe baza meniscului superior.
Deoarece dispozitivele sunt calibrate la temperatura de 20°C, se recomandă efectuarea citirii la aceeași temperatură, ceea ce este facilitat de termometrul plasat în vinometru. Deoarece lichidul își schimbă concentrația (moleculele se dilată și se contractă) sub influența temperaturii, măsurarea efectuată la 20°C va fi cea mai relevantă și precisă.
Realizarea măsurării conținutului de zahăr:
Pentru a efectua măsurarea, plasează areometrul în eprubetă și toarnă lichidul lipsit de particule solide și bule de gaz. Cantitatea de lichid ar trebui să fie astfel încât pluta plasată în eprubetă să plutească liber și să nu atingă pereții recipientului.
Valoarea concentrației de zahăr este indicată de citirea superioară. Vezi instrucțiunile.
După efectuarea măsurării, lichidul se varsă, nu se consumă.
Planificarea tăriei vinului:
1°Blg corespunde aproximativ la 10 g de zahăr în 1 L de must. Adăugarea a 1 kg de zahăr crește volumul mustului cu 0,6 L. Înainte de începerea fermentației, concentrația de zahăr în must nu ar trebui să depășească 22°Blg. Să presupunem că citirea pe scala măsurătorului a fost de 16°Blg, din mustul cu un astfel de conținut de zahăr se obține un vin cu o tărie de aproximativ 7,3%. Pentru a obține un vin cu 13% alcool, mustul ar trebui să conțină 260 de grame de zahăr pe litru. Adăugarea necesară va fi de 260 - 160 = 100 g/L. Pentru a respecta condiția de a nu depăși concentrația de zahăr în must peste 22°Blg, cantitatea necesară de zahăr trebuie adăugată în trei porții egale: prima - înainte de începerea fermentației, a doua și a treia - de exemplu, în a 7-a și a 12-a zi de fermentație.
Examinarea mustului de bere :
Măsurarea conținutului de zahăr în mustul de bere se face în mod similar cu cel pentru mustul de vin.
Setul include:
- eprubetă din plastic
- dop pentru eprubetă
- areometru cu termometru
Interval: de la 0 la 30°Blg