Miodometrul este un zaharometru pe care îl poți folosi cu ușurință pentru a pregăti musturi pentru hidromeluri de tip dublu, triplu și cvadruplu. Miodometrul este gradat în grade Balling (°Blg). Intervalele concentrațiilor inițiale de zahăr recomandate pentru diferitele tipuri de hidromeluri sunt marcate pe scala miodometrului cu culori.
Acest instrument de măsură este extrem de practic - are cel mai mare interval de măsurare disponibil pe piață, de la 20 la 50°Blg. La instrumentul de măsură este atașat un tub de sticlă, în care poți efectua măsurarea cu ușurință.
Intervalele recomandate ale concentrațiilor inițiale de zahăr (diferentiate prin culori pe scala indicatorului), pentru diferitele tipuri de hidromeluri sunt:
39-47°Blg - dublu,
28-33°Blg - triplu,
22-25°Blg - cvadruplu.
Beneficiile tale:
- Pregătirea ideală a musturilor pentru hidromeluri - hidromelurile tale de tip dublu, triplu și cvadruplu pot acum să se bazeze pe cel mai bun specialist de pe piață pentru măsurarea conținutului inițial de zahăr din mustul de miere.
- Pentru pasionații avansați și începători - cu acest miodometru vei obține rezultate profesionale, indiferent de experiența ta în crearea hidromelurilor.
- Ușurința citirii indicațiilor - intervalele recomandate ale concentrațiilor inițiale de zahăr din musturile de miere sunt marcate pe scala într-un mod clar, folosind culori adecvate.
- Interval larg de măsurare, de la 20 la 50°Blg - posibilități incomparabile de utilizare mai largă a acestui miodometru inovator.
- Utilizare convenabilă și simplă - la instrumentul de măsură este atașat un tub de sticlă, în care vei efectua măsurarea precisă, în 1 - 2 minute.
Mod de utilizare:
- Amestecă bine o probă de miere (de exemplu, 50 g) cu o cantitate corespunzătoare de apă: pentru dublu adaugă apă în raport de 1:1, pentru triplu combină 2 părți de apă cu 1 parte de miere, iar pentru cvadruplu adaugă 3 părți de apă la 1 parte de miere.
- Soluția ar trebui să aibă o temperatură de 20°C. Umple tubul de măsurare până la 2/3 din înălțime. Lichidul nu ar trebui să conțină particule solide sau bule de gaz.
- Introdu cu grijă instrumentul de măsură în tubul cu lichid. Ține-l perfect vertical. Plutitorul ar trebui să se ridice liber în lichid, fără să atingă fundul sau pereții tubului.
- Fă citirea după 1-2 minute conform indicațiilor meniscului inferior.
PS. Datorită determinării concentrației inițiale de zahăr în mustul pentru hidromel, este posibilă și calcularea conținutului potențial de alcool în hidromelul final (în intervalul 12-18%).