Un amestec perfect de bacterii lactice mezofile și termofile liofilizate, datorită căruia vei pregăti un delicios brânză grecească de tip feta, care constituie o bază excelentă pentru o dietă sănătoasă, inclusiv fără gluten
Amestecul de bacterii lactice mezofile și termofile liofilizate este un starter și adaos ideal pentru producția de brânză grecească de casă de tip feta. Datorită acestor bacterii selectate, procesul de fermentație se desfășoară mai rapid și mai stabil, permițând obținerea unui produs cu o consistență și un gust uniform.
Mod de utilizare:
În cazul laptelui proaspăt "de la vacă" se recomandă pasteurizarea la o temperatură de aproximativ 65°C timp de 30 de minute.
Toarnă 6 L de lapte într-o oală și încălzește-l la o temperatură de 33°C. Oprește încălzirea. Măsoară aproximativ 0,4 g de bacterii și dizolvă-le într-un pahar cu o cantitate mică de apă călduță. Adaugă totul în lapte și amestecă bine. Lasă acoperit aproximativ 1 oră. După acest timp - dacă ai folosit lapte cumpărat pasteurizat la temperatură joasă - adaugă aproximativ 1 g de clorură de calciu pulbere (în cazul laptelui proaspăt "de la vacă" - adăugarea de clorură de calciu nu este necesară), încălzește laptele la 38°C și adaugă aproximativ 0,6 g de cheag uscat, dizolvat într-o cantitate mică de apă călduță. Amestecă cu câteva mișcări ferme. Oprește încălzirea. După aproximativ 50 de minute, taie coagulul în cuburi de 1-2 cm. Coagulul poate fi tăiat suplimentar în unghi. Lasă timp de 10-15 minute pentru a permite separarea zerului. După acest timp, presează coagulul cu o sită și scoate zerul care se scurge în el cu o lingură. Când cea mai mare parte a zerului este deja separată, transferă coagulul într-o pânză de brânză și pune-l într-o presă de brânză. Crește treptat greutatea presei. După ce ai atins o greutate de aproximativ 5 kg, lasă brânza timp de cel puțin 12 ore la temperatura camerei. Transferă brânza în saramură (1 L de apă + 180 g de sare) timp de 6 ore, apoi în a doua saramură (1 L de apă + 70 g de sare) pentru depozitare ulterioară și păstrează în frigider.
Ingrediente: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, lactoză.
Perioada de valabilitate include posibilitatea transportului produsului la o temperatură sub 30°C timp de 7 zile.
Rețete detaliate pentru diferite tipuri de brânzeturi găsești în Calculatorul de brânzeturi.