Generator de fum inovator - destinat pentru afumarea atât la rece, cât și la cald/fierbinte în orice tip de afumătoare. Acest generator de fum poate fi montat atât la afumătoare mari, cât și mici - din oțel, lemn sau zidărie.
Generatorul de fum (fumogen) pe măsura nevoilor pasionaților de produse afumate de casă, care caută posibilități de a crea carne, pește sau brânzeturi delicioase și aromate - preparate fără compromisuri și mai sănătoase, deoarece nu conțin aditivi chimici inutili. Utilizarea generatorului de fum asigură o calitate excelentă și eficiență a procesului de afumare. Cu acest generator de fum inovator, afumarea la rece și la cald/fierbinte va fi o metodă eficientă și stilată de afumare profesională.
Testele au fost efectuate cu o afumătoare de 300 L.
Patent Browin.
Generatorul de fum a fost fabricat în Polonia.
Generatorul poate fi montat pe ambele părți ale afumătoarei, în funcție de necesități.
Pompa care insuflă aerul este conectată printr-un furtun la un tub unghiular integrat cu duza. Eficiența pompei poate fi reglată cu un buton, ajustând cantitatea de fum la nevoile și volumul afumătoarei.
Generatorul de fum este echipat cu o pompă electrică de 5 W și o eficiență de 420 L/h
Pompa poate fi utilizată nu doar în procesul de afumare, ci și în acvaristică. Este ideală pentru aerisirea acvariilor de diferite dimensiuni.
Construcția gândită și patentată a permis combinarea dimensiunilor reduse ale generatorului cu o eficiență ridicată la un consum redus de așchii și posibilitatea de a regla cantitatea de fum generat cu ajutorul pompei – în funcție de nevoi și capacitatea camerei de afumare. Generatorul de fum a fost realizat din oțel inoxidabil de înaltă calitate, ceea ce permite utilizarea sa pentru afumare în diferite condiții meteorologice. Corpul (cilindrul de încărcare) este închis cu un capac de lemn, care asigură circulația corespunzătoare a fumului și protejează așchiile în procesul de ardere - inclusiv împotriva picăturilor de ploaie. Furtunul lung (4 m) poate fi tăiat în segmente necesare pentru a conecta pompa cu duza generatorului de fum.
Încărcarea completă a generatorului permite furnizarea continuă de fum în afumătoare timp de aproximativ 3-5 ore, fără a fi necesară adăugarea de așchii. Pentru generatorul de fum se pot folosi așchii de diferite granulații, însă recomandăm așchii cu grad de măcinare (calibru) de 8-12 mm, ceea ce va permite obținerea celui mai bun efect de afumare în interiorul afumătoarei.
Duză inovatoare alungită a generatorului de fum - ideală pentru afumătoare cu pereți mai groși (până la 15 cm), de exemplu, din zidărie. Duză este tăiată pe ambele părți - la un capăt sub un unghi care facilitează ieșirea fumului în afumătoare, iar la celălalt sub un unghi care protejează duza de blocarea cu așchii. Duză este introdusă în afumătoare sub un unghi corespunzător, care crește fluxul de fum din așchiile arse. Duză trece doar printr-o parte a camerei de ardere a așchiilor, ceea ce permite o absorbție ideală a fumului și, în același timp, protejează corespunzător duza de blocarea în timpul arderii așchiilor.
Utilizarea unei pompe eficiente și plasarea acesteia pe o bază alungită corespunzător a generatorului de fum permite transferul vibrațiilor de la pompă la corpul camerei de încărcare, îmbunătățind căderea așchiilor în procesul de ardere și crescând eficiența afumării. Setarea precisă a cantității de fum generat permite evitarea acririi produselor. Pompa este conectată printr-un furtun la un tub special integrat cu duza, prin care este insuflat aerul. Tubul îndeplinește, de asemenea, un rol constructiv - intră în decupajul bazei, asigurând o poziționare ideală a duzei față de afumătoare și corpul generatorului.
Construcția generatorului de fum permite montajul și demontajul său ușor și rapid, precum și facilitează foarte mult curățarea. Dispozitivul poate fi demontat și curățat cu ușurință, fără a fi necesară deșurubarea bazei sale de la afumătoare și fără a folosi unelte. Este suficient să scoți duza din corpul generatorului, să rotești corpul recipientului de încărcare și să-l scoți de pe bază, cu care este conectat stabil prin intermediul unor cleme și orificii adaptate la acestea în bază. Această soluție asigură etanșeitatea corespunzătoare, stabilizând în același timp corpul în bază.
Orificiile plasate în partea inferioară a corpului generatorului permit aprinderea ușoară a așchiilor și asigură un aport corespunzător de oxigen.
În oferta Browin vei găsi așchii dedicate pentru diferite tipuri de produse, care sunt ideale pentru afumarea cărnii, peștelui sau brânzeturilor.
Înainte de utilizarea generatorului de fum, este necesar să te familiarizezi cu instrucțiunile de utilizare incluse în set. Instrucțiunile conțin, de asemenea, sfaturi privind utilizarea pompei.
Curățare: După fiecare afumare, curăță generatorul, în special în interior, pentru a fi complet pregătit pentru următoarea utilizare și pentru a asigura un flux corect de fum de afumare. Nu folosi unelte ascuțite care ar putea deteriora componentele dispozitivului.
Elementele setului:
Dimensiunile generatorului de fum după asamblare:
Sfat - ce metodă de afumare să alegi?
Metode de afumare:
Afumare la rece: Se desfășoară de obicei la o temperatură de până la 25⁰C și durează de la câteva ore până la 14 zile. În funcție de necesități, se folosește o densitate corespunzătoare a fumului. De obicei, viteza fluxului său ar trebui să fie între 6-15 m/min. Această metodă de afumare este utilizată în principal pentru produsele care trebuie să fie păstrate pe termen lung sau să se matureze, deoarece fumul pătrunde adânc în produs și îl conservă lent. Produsele afumate prin această metodă se usucă uniform. Afumarea la rece oferă, de asemenea, un efect excelent la maturarea pe termen lung.
Afumare la cald/fierbinte: Este influența asupra produsului cu fum la o temperatură de peste 25⁰C. Aici se pot menționa două limite superioare de temperatură acceptate: afumarea până la aproximativ 45⁰C se numește afumare la cald, iar până la 60⁰C afumare la fierbinte. În cazul afumării la fierbinte, produsele pot fi coapte în afumătoare, ridicând temperatura în camera de afumare chiar până la 80-90⁰C.
Afumare cu coacere: În cazul coacerii, generatorul de fum poate fi deconectat și se poate influența produsul doar cu temperatura.
Indiferent de tipul de afumare pe care îl alegi, amintește-ți că este un proces final, iar baza este pregătirea corespunzătoare a produselor pentru afumare și uscarea foarte bună a acestora înainte de afumare (eventual uscarea suplimentară în afumătoare). Acesta este un pas esențial care influențează pozitiv calitatea produselor afumate și previne acrirea acestora.