Generator de fum (fumogen) adaptat nevoilor pasionaților de produse afumate de casă, care caută posibilități de a crea carne, pește sau brânzeturi delicioase și aromate - preparate fără compromisuri și mai sănătoase, deoarece nu conțin aditivi chimici inutili. Utilizarea generatorului de fum asigură o calitate și eficiență excelentă a procesului de afumare. Cu acest fumogen inovator, afumarea la rece și la cald/fierbinte va fi o modalitate eficientă și stilată de a afuma profesional.
Generatorul poate fi montat atât la afumătoare mari, cât și mici. Testele au fost efectuate cu o afumătoare de 300 L.
Patent Browin.
Generatorul de fum a fost fabricat în Polonia.
Generatorul poate fi montat pe ambele părți ale afumătoarei, în funcție de nevoi.
Generatorul de fum este echipat cu o pompă electrică neagră cu o putere de 5 W și o capacitate de 2x3,5 L/min.
Pompa poate fi utilizată nu doar în procesul de afumare, ci și în acvaristică. Este ideală pentru aerisirea acvariilor de diferite capacități (asigurând o eficiență de 420 L/h).
Construcția gândită și patentată a permis combinarea dimensiunilor reduse ale generatorului cu o eficiență ridicată la un consum redus de așchii și posibilitatea de a regla cantitatea de fum generat cu ajutorul pompei – în funcție de nevoi și capacitatea camerei de afumare. Generatorul de fum a fost realizat din oțel inoxidabil de înaltă calitate, astfel încât poate fi utilizat pentru afumare în diferite condiții meteorologice. Corpul (cilindrul de umplere) este închis cu un capac de lemn, care asigură circulația corespunzătoare a fumului și protejează așchiile în procesul de ardere – inclusiv împotriva picăturilor de ploaie. Furtunul lung (4 m) poate fi tăiat în segmente necesare pentru a conecta pompa cu duza fumogenului.
Umplerea completă a generatorului permite furnizarea continuă de fum în afumătoare timp de aproximativ 3-4 ore, fără a fi necesară adăugarea de așchii. Pentru fumogen se pot folosi așchii de diferite granulații, însă recomandăm așchii cu un grad de mărunțire (calibru) de 8-12 mm, ceea ce va permite obținerea celui mai bun efect de afumare în interiorul afumătoarei.
Duza inovatoare a generatorului de fum - este mai scurtă decât în modelele tipice și tăiată pe ambele părți - la un capăt la un unghi care facilitează ieșirea fumului în afumătoare, iar la celălalt la un unghi care protejează duza de blocarea cu așchii. Duza este introdusă în afumătoare la un unghi corespunzător, crescând fluxul de fum din așchiile arse. Duza trece doar printr-o parte a camerei de ardere a așchiilor, ceea ce permite o aspirare ideală a fumului și, în același timp, protejează corespunzător duza de blocarea în timpul arderii așchiilor.
Utilizarea unei pompe eficiente și plasarea acesteia pe o bază prelungită corespunzător a fumogenului permite transferul vibrațiilor de la pompă la corpul camerei de umplere, îmbunătățind căderea așchiilor în procesul de ardere și crescând eficiența afumării. Setarea precisă a cantității de fum generat permite evitarea acririi produselor. Pompa este conectată printr-un furtun la un tub special integrat cu duza, prin care este insuflat aerul. Tubul îndeplinește, de asemenea, un rol constructiv - intră în decupajul bazei, asigurând o poziționare ideală a duzei față de afumătoare și corpul generatorului.
Cu ajutorul unui robinet din setul de conectare, se poate regla foarte ușor și precis cantitatea de fum direcționată către camera afumătoarei.
Construcția fumogenului permite montarea și demontarea sa ușoară și rapidă, precum și facilitează foarte mult curățarea. Dispozitivul poate fi demontat și curățat cu ușurință, fără a fi necesară deșurubarea bazei sale de la afumătoare și fără a folosi unelte. Este suficient să scoți duza din corpul generatorului, să rotești corpul recipientului de umplere și să-l scoți de pe bază, cu care este conectat stabil prin intermediul unor cleme și orificii adaptate acestora în bază. Această soluție asigură etanșeitatea corespunzătoare, stabilizând în același timp corpul în bază.
Orificiile plasate în partea inferioară a corpului generatorului permit aprinderea ușoară a așchiilor și asigură un aport adecvat de oxigen.
În oferta Browin vei găsi așchii dedicate pentru diferite tipuri de produse, care sunt ideale pentru afumarea cărnii, peștelui sau brânzeturilor.
Înainte de a utiliza generatorul de fum, trebuie să te familiarizezi cu instrucțiunile de utilizare incluse în set. De asemenea, trebuie să te familiarizezi cu instrucțiunile de conectare și utilizare a pompei dragON Air, care se află într-un ambalaj separat al pompei.
Curățare: După fiecare afumare, curăță generatorul, în special în interior, pentru a fi complet pregătit pentru următoarea utilizare și pentru a asigura un flux corect de fum de afumare. Nu folosi unelte ascuțite care ar putea deteriora componentele dispozitivului.
Elemente ale setului:
Dimensiunile generatorului de fum după asamblare:
Sfat - ce metodă de afumare să alegi?
Metode de afumare:
Afumare la rece: Se desfășoară de obicei la o temperatură de până la 25⁰C și durează de la câteva ore până la 14 zile. În funcție de nevoi, se folosește o densitate corespunzătoare a fumului. De obicei, viteza fluxului său ar trebui să fie între 6-15 m/min. Această metodă de afumare este utilizată în principal pentru produsele care trebuie să fie păstrate pe termen lung sau să se matureze, deoarece fumul pătrunde adânc în produs și îl conservă lent. Produsele afumate prin această metodă se usucă uniform. Afumarea la rece oferă, de asemenea, un efect excelent la maturarea pe termen lung.
Afumare la cald/fierbinte: Este influența asupra produsului cu fum la o temperatură de peste 25⁰C. Aici se pot menționa două limite superioare de temperatură acceptate: afumarea până la aproximativ 45⁰C se numește afumare la cald, iar până la 60⁰C afumare la fierbinte. În cazul afumării la fierbinte, produsele pot fi coapte chiar în afumătoare, ridicând temperatura în camera de afumare chiar până la 80-90⁰C.
Afumare cu coacere: În cazul coacerii, generatorul de fum poate fi deconectat și se poate influența produsul doar cu temperatura.
Indiferent de tipul de afumare pe care îl alegi, amintește-ți că este un proces final, iar baza este pregătirea corespunzătoare a produselor pentru afumare și uscarea foarte bună a acestora înainte de afumare (eventual uscarea suplimentară în afumătoare). Acesta este un pas esențial care influențează pozitiv calitatea produselor afumate și previne acrirea acestora.