Este dificil de evaluat care etapă din timpul producției de băuturi acasă aduce mai multă plăcere. Îmbutelierea sticlelor sau deschiderea lor. Forma frumoasă a sticlelor, decorate cu un dop elegant, face ca simpla privire asupra lor să fie deja o mare bucurie. Ați folosit vreodată un îmbuteliator manual? Are multe avantaje.
Îmbutelierea sticlelor este o etapă foarte importantă în producția, de exemplu, a vinului de casă. Buchetul și gustul său nu depind doar de fermentația efectuată, ci în mare măsură și de calitatea dopurilor și de metoda folosită pentru îmbutelierea sticlelor.
PREGĂTIREA DOPURILOR
Dopurile naturale (masive, aglomerate, stratificate) și dopurile sintetice sunt disponibile în diferite forme (cilindrice, conice) și tipuri (de exemplu, dopuri tip ciupercă și decorative). Dopurile sintetice sunt gata de utilizare imediat, în timp ce dopurile naturale trebuie pregătite corespunzător înainte de îmbuteliere.
PROCESUL DE ÎMBUTELIERE
Pentru a evita diferite tipuri de infecții, înainte de a începe îmbutelierea, sticlele trebuie spălate bine cu o perie de spălat sticle și detergent de vase, apoi clătite bine. Dacă dorim să fim 100% siguri de curățenie, putem efectua sterilizarea prin fierbere în apă la 80⁰C timp de aproximativ 10 minute sau clătire cu o soluție de metabisulfit de potasiu.
În timpul umplerii sticlelor, trebuie să acordăm o atenție deosebită pentru ca vinul să fie cât mai puțin aerat. Acest lucru va fi facilitat de un furtun de sifonare a vinului și o pâlnie. De asemenea, trebuie să ne amintim să lăsăm aproximativ 4-5 cm de spațiu gol sub marginea gâtului sticlei.
Dopurile conice se plasează pe gâtul sticlei, apoi se introduc manual sau cu ajutorul unui îmbuteliator (ales din modelele disponibile).
Dopurile cilindrice - se introduc în sticle după pregătirea corespunzătoare, este necesară utilizarea unui îmbuteliator. În cazul în care trebuie să îmbuteliem nu mai mult de 30 de sticle, este suficient să folosim cel mai simplu îmbuteliator manual sub formă de manșon. pentru o cantitate mai mare de sticle, cele mai utile vor fi îmbuteliatoarele cu 2-3 brațe, care necesită mai puțină forță și, în același timp, permit creșterea vitezei de îmbuteliere.
După îmbuteliere, sticlele ar trebui să rămână o zi în poziție verticală. Acest lucru va permite dopului să se adapteze la peretele interior al gâtului sticlei. Apoi, sticlele trebuie așezate în poziție orizontală, ceea ce previne uscarea dopului (vinul "spală" dopul) și asigură un schimb adecvat de gaze între interiorul sticlei și mediul înconjurător. După două, trei zile, trebuie verificat dacă dopurile nu scurg. Dacă apare o scurgere, este necesară înlocuirea dopului cu unul nou.
Finalizarea procesului de îmbuteliere a sticlelor constă în aplicarea capișoanelor termocontractabile. Există mai multe metode de contractare a capișoanelor pe gâtul sticlelor. În acest scop, se poate folosi un dispozitiv special (un contractator profesional) sau se poate utiliza una dintre metodele casnice:
scufundarea gâtului sticlei împreună cu capișonul aplicat într-un recipient cu apă fierbinte (atenție - utilizarea apei clocotite poate deteriora capișonul!);
plasarea gâturilor sticlei cu capișonul aplicat deasupra unui jet de abur care iese, de exemplu, dintr-un ceainic;
încălzirea sticlei cu capișonul aplicat cu un uscător de păr din toate părțile - până când capișonul se adaptează la gâtul sticlei.
Utilizarea unui capișon colorat îmbunătățește aspectul sticlei și protejează dopul, permițând astfel vinului să se matureze mai mult timp. De asemenea, merită să folosiți etichete autoadezive pe sticle, care permit notarea tipului, anului vinului și a altor informații utile de acest tip.
DEPOZITAREA / MATURAREA VINULUI
Cu îmbuteliatorul nostru manual, îmbutelierea este o plăcere pură! Încearcă astăzi!
Atenție! Acest tip de îmbuteliator nu este potrivit pentru îmbutelierea sticlelor cu gât răsucit.