KOLBA VÂNDUTĂ FĂRĂ APARAT DE DISTILARE
Caracteristici:
Colbă cu fund plat pentru distilare realizată din sticlă rezistentă la temperaturi ridicate, așa-numita (sticlă de laborator).
Șlefuirea în toate distilatoarele are diametrul de 45 mm.
Aparate potrivite pentru colbă:
condensator cu deflegmator și decantor
condensator cu deflegmator
condensator
Utilizare:
Colba se umple cu lichid până la max 3/4 din volumul său.
Trebuie să ne amintim să adăugăm în colbă și câteva bucăți (diametrul particulelor ar trebui să fie de 1-5 mm) de porțelan spart, caolin sau faianță pentru a reduce posibilitatea supraîncălzirii lichidului. Acest lucru va asigura fierberea uniformă a lichidului.
Șlefuirea care leagă colba de aparatul de distilare trebuie curățată și unsă cu
lubrifiant siliconic.
La aparat trebuie conectate furtunuri pentru a aduce și evacua apa de răcire. Conexiunea trebuie realizată astfel încât apa să curgă de jos în sus (în contracurent cu distilatul).
Înainte de a începe încălzirea, trebuie să uscați bine suprafața exterioară a colbei.
Nu este permisă utilizarea focului deschis pentru încălzirea colbei. Cel mai bine este să așezați colba pe o plită electrică sau într-o oală cu apă fierbinte, creând așa-numita baie de apă. Colba se încălzește moderat pentru a asigura o fierbere liniștită și uniformă a lichidului, fără spumare. Distilatul trebuie colectat într-un recipient plasat la ieșirea aparatului de distilare. Distilatul ar trebui să curgă în picături sau într-un firicel subțire. Când observăm că în aparatul de distilare nu se mai acumulează condens și frecvența picăturilor scade vizibil, procesul de distilare poate fi considerat încheiat.
ATENȚIE:Demontarea dispozitivului se face doar după ce acesta s-a răcit.