Cartea "Crearea distilatelor de la A la Z" scrisă de dr. ing. Ewa Kwapisz este o lectură excepțională, importantă și foarte așteptată - cel puțin din câteva motive:
Cartea umple perfect golul de pe piața editorială, care se putea observa în publicațiile poloneze pe acest subiect. Problematica complexă, multi-fațetată și din multe puncte de vedere dificilă a creării distilatelor a primit astfel o lucrare ambițioasă în intenția sa, care cu siguranță va interesa atât practicienii, în special pe cei începători în realizarea pasiunii lor, cât și cititorii care doresc să cunoască aspectele pur teoretice ale fabricării diferitelor tipuri de distilate. Munca la publicație a necesitat găsirea unei „chei” adecvate - accesibilă atât pentru persoanele care deja dețin autorizațiile necesare pentru a produce acest tip de băuturi la scară mică, dar care încă caută inspirație, cât și pentru pasionații care planifică obținerea acestor autorizații. Cartea indică, de asemenea, posibilitățile disponibile pentru un număr tot mai mare de amatori de acasă, interesați de distilare în limitele legii, folosind alcool cumpărat cu acciză.
Autoarea s-a concentrat pe prezentarea unui concept coerent de acțiuni care duc la obținerea de distilate de înaltă calitate. Din numeroasele posibilități cunoscute practicienilor experimentați, a ales soluții și produse testate, care facilitează o intrare satisfăcătoare în lumea distilatelor, cunoașterea specificului creării lor și descoperirea propriei creativități în acest domeniu.
Cartea conține un set de rețete, special concepute atât pentru deținătorii de autorizații de distilare, cât și pentru persoanele care nu au aceste posibilități, dar care doresc să experimenteze legal emoțiile creării acestui tip de băuturi. Această a doua categorie este dedicată propunerii de a prepara distilate din macerate.
Băuturile proprii, atât cele pure, cât și cele cu caracter, de exemplu în stil whisky, rom, coniac, grappa sau lichior, sunt visul multora. Datorită acestei cărți, cu siguranță mult mai aproape de împlinire - cu condiția respectării principiilor artei distilării și în conformitate cu legea.
Structura cărții:
- introducere și o scurtă privire asupra istoriei distilării;
- aspecte legale ale distilării în Polonia;
- distilarea la scară mică;
- esența și produsele fermentației, materiile prime utilizate;
- esența și produsele distilării, băuturile alcoolice;
- echipamente și accesorii;
- preparate enzimatice, drojdii utilizate în distilare și nutrienți pentru drojdii;
- măsurarea parametrilor de bază – instrumente și metode;
- efectuarea calculelor necesare;
- pregătirea musturilor de distilare, îngrijirea procesului de fermentație;
- aspecte tehnice, distilatoare și îngrijirea procesului de distilare a musturilor;
- curățarea, maturarea și condimentarea distilatelor;
- defectele distilatelor și cele mai frecvente greșeli;
- vodci pure, de calitate, naturale;
- vodci din macerate distilate;
- 30 de rețete;
- încheiere, glosar și literatură.
Număr de pagini: 248
Format: 153x226 mm
Legare: cusut-lipit, integrat
Culoare: 4+4
2 semne de carte lipite
Greutatea unui exemplar: 0,45 kg
ISBN: 978-83- 956431-1-8
Ediția întâi 2021
Editura: BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.